logo

Friday 14th of June 2024

feed-image Feed Entries
Home Over Edam
Over Edam


Over Edam
Geschreven door Colani   
donderdag 12 oktober 2006 07:00
 

Edam is een stad in de provincie Noord-Holland. Samen met Volendam vormt Edam de gemeente Edam-Volendam. De stad telt ongeveer 7380 inwoners. De gehele gemeente Edam-Volendam telt 28.492 inwoners. Oorspronkelijk lag het aan het riviertje de Ee en heette het ook wel IJedam. Daar is ook Edam van afgeleid.

Geschiedenis

Oude kaart Edam omstreeks 1800

Oude kaart Edam omstreeks 1800

Edam ontstond bij een dam aan de Ye of Ee die in de Zuiderzee uitmondde. Omstreeks 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd. Bij de dam moesten de goederen worden overgeladen en kon tol worden geheven. Zo kon Edam tot een handelsplaats uitgroeien. Scheepsbouw, haringvisserij en kaashandel brachten Edam tot grote bloei.

Het is een legende, maar toch: burgers van het middeleeuwse Edam zouden in 1219 op een kruistocht de Haarlemmers te hulp zijn gekomen bij de belegering van Damiate in Egypte. Als beloning voor hun dappere optreden mochten de Edammers van de Duitse keizer drie sterren in hun wapen opnemen.

Graaf Willem V geeft Edam in 1357 stadsrechten, niet in de laatste plaats uit eigenbelang. In deze tijd woedt namelijk de strijd tussen de Hoeken en de Kabeljauwen: een gevecht om de macht tussen het grafelijke gezag en de regenten in de steden. Het is voor Graaf Willem V belangrijk om de steden aan zijn kant te krijgen. Maar voor de inwoners staat ook veel op het spel.

Zo neemt de rechtszekerheid voor de burgers toe omdat schout en schepenen nu zelf recht kunnen spreken. Heel belangrijk is dat Edam toestemming krijgt om een nieuwe haven naar zee te graven. Dit worden de Voorhaven en het Oorgat. Daarmee ontstaat niet alleen een veel betere scheepvaart verbinding met de stad, maar binnen- en buitenlandse handelsschepen kunnen nu veel makkelijker via het Purmermeer naar andere grote Noord-Hollandse steden varen. Ook mag driemaal per jaar een markt worden gehouden. Alles bij elkaar een grote stimulans voor de economie van de nieuwe stad.

 
Het wapen van Edam
Geschreven door Moetly   
dinsdag 30 oktober 2007 13:56

" Van keel beladen met een stier van sabel vergezeld en chef van 3 sterren van goud. Het schild van achteren vastgehouden door een beer."

NB : De sterren zijn zespuntig, de stier staat op een losse grond van sinopel en de beer is van natuurlijke kleur.

 

Oorsprong/verklaring :
Het voorstelling komt als eerste voor op een zegel uit 1361, waarbij de stier en sterren los op het zegel zijn geplaatst. Op een 16e eeuws zegel, met afdrukken uit 1526 en 1583 komt het wapen als zodanig voor, waarbij het wapen gehouden wordt door twee leeuwen.

Een afbeelding van het wapen met een beer als schildhouder is bekend sinds 1743.

 


Wie is online?

We hebben 35 gasten online

Powered by Colani. Designed by: Free Joomla 1.5 Template, ftp manager. Valid XHTML and CSS.